5 tips för dig som vill bli grym på korsord

I Sverige har det snart publicerats korsord i 100 år. Det talas ofta om hur bra hjärngympa korsord är, dessutom får du ett bättre ordförråd och blir mer allmänbildad. Här listar vi 5 tips för att bli en fena på korsord.

1. Lär dig alla småord
I korsordsvärlden finns det många småord som används flitigt. Att lära dig dessa är avgörande om du ska bli riktigt bra på korsord. 

Kemiska beteckningar, landskoder, förkortningar och skalan DO, RE, MI, FA, SO … är vanligt förekommande.Det finns även ett helt gäng lite längre, men vanliga korsordsord, ARA, AAR, LOL, IRA, FRA är några exempel.

Ett sätt att lära sig småorden är att börja med de lättaste korsorden; konstruktörerna kommer nämligen inte undan att använda dessa oavsett vilken svårighetsgrad krysset har.

2. Räkna med att bli lurad
Det är bara att acceptera att korsordskonstruktörer älskar att luras. Det kanske kan anses fult, men här ligger ju en stor del av charmen i korsordslösandet. 

Det finns förstås olika sätt att luras: så kallade homonymer är ett. En homonym är ett ord som har samma uttal och stavning men olika betydelser, till exempel fil. Homografer är nära besläktat med homonymer och är ord som har samma stavning men olika uttal och betydelser, till exempel banan.

Andra ordlekande luringar är till exempel bilmekaniker=ÅKLAGARE och fågel i Skara=ARA. 

Vi vet, det är svårt men också roligt när man kommer på det.

3. Håll dig allmänbildad
Det är alltid bra att vara allmänbildad, det gäller även i korsordsvärlden, då kan du lösa många faktafrågor.

4. Lär dig konstruktörernas stil

Det kan vara bra att lära sig de olika konstruktörernas unika stilar. Vissa konstruktörer har exempelvis väldigt svåra nycklar men enklare “bildord”– bildordet är det som kommer ut ur bilden. Vissa konstruktörer tänker ofta i två steg; som exempelvis Soldatämne=sn. Den kemiska beteckningen för tenn är sn och soldater är som bekant ibland gjorda av tenn.

5. Nycklarna är oftast i samma böjningsform

Tänk på hur nyckeln är böjd. Är det bestämd form i nyckeln ska det vara bestämd form i svaret. Är det presens i nyckeln är det presens i svaret. Det är nästan alltid så, men det finns undantag, särskilt i svårare kryss. Vissa konstruktörer följer den här regeln till hundra procent, vissa inte. Även här är det alltså bra att ha lite koll på de olika konstruktörernas stilar.

Bonustips: Träning ger färdighet.

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Related Posts

Rulla till toppen