Kalle Anka

Världens största tidningsanka! Vem är det? jo, Kalle Anka i serien med samma namn förstås! Vem annars? Han tillhör den sorten som aldrig blir så där riktigt gammal och gaggig, utan näbben har fortfarande den där farligt charmiga krökningen och det finns en sann timbre i Kalle Ankas kvack.

Kalle Anka har en lång rad vänner – och nästan lika många ovänner. Orsaken kan ligga i hans humör. Han är en man med temperament, som kvackar först och tänker sen. Kalle Anka har en söt fästmö i sin Kajsa, också hon anka naturligtvis, som hängt med i många år, men sambos har de inte riktigt hunnit bli, då de håller sitt förhållande levande genom att inte tära på varandra varje dag.

Alla kan väl inte skryta med en miljonär i släkten, men det kan Kalle Anka! Fast det skulle ju inte skada om farbror Joakim (von Anka) vore något generösare. En riktig snåljåp är vad han är – men det lär ju vara så man lägger grunden till och vidmakthåller en förmögenhet, sägs det. Han å sin sida badar i sin …!

Kalle Anka är efter omständigheterna en riktigt hyfsad uppfostrare, när man tänker på att han gjort “folk” av de tre lymlarna Knatte, Fnatte och Tjatte. Men med tanke på Kalles humör och metoder så skulle nog vilken duvunge – förlåt, ankunge – som helst bli spak och medgörlig när Kalle Anka börjar veva med vingarna och rynka pannan så den lilla blå mössan nästan blir skrynklig… Lite historik: Kalle Ankas födelse blev en synnerligen traumatisk händelse. Hans “far” Walt Disney hittade först hans röst i form av en mejerianställd, Clarence Nash, som var en hejare på att imitera djurläten.

Walt Disney anställde Nash på stående fot efter att ha hört honom utstöta ett ankläte i radion. Disney hade rösten – men vem skulle den passa? En myra? Näe! En elefant? Nej, inte det heller. En anka? Javisst, naturligtvis! Ankor kvackar och Nash kvackade! Disney lät alltså teckna en anka. En anka iförd sjömanskostym, en liten blå mössa och en alldeles för lång näbb. Kalle Anka var född! Han genomgick några smärre kosmetiska justeringar just vad gäller näbben, som allt sedan dess är kraftfullt manlig.

© Disney

Prover

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Rulla till toppen