Serieexperten: serier fortsätter att engagera

Att tecknade serier är en del av Bulls är ett faktum. Redan när företaget grundades på 1920-talet hade tecknade serier en viktig plats. Idag samarbetar Bulls med många serieskapare vars serier säljs över hela världen.

– Det roligaste med tecknade serier är att man i princip kan berätta vad man vill, utan att det kostar mer än papper, penna och tusch, alternativt en dator och ritplatta, säger Mikael Tegebjer, Chief Business Development Officer på Bulls.

Mikael Tegebjer har länge jobbat med serier. Redan som 14-åring började Mikael göra egna serietidningar, och 10 år senare startade Mikael sitt första förlag, Optimal Press. Sedan dess har han varit aktiv i serievärlden. Idag ansvarar Mikael för produktportföljen på Bulls, där tecknade serier har sin klara plats. 

– Trots att serier inte säljer lika mycket i dag har vi fått en bredare utgivning i och med att många mindre förlag startas av icke-vinstdrivande entusiaster. Samtidigt är det förstås ett bekymmer att upplagorna är mindre och att serier i dagspressen verkar bli mindre relevanta för de som bestämmer på tidningarna. 

Serierna är däremot viktiga för läsarna och nästan varje gång en tidning byter ut en serie blir det läsarstorm. 

– Det är skönt att läsare reagerar när en serie byts ut, tas bort eller till och med upplevs irriterande. Det visar att de bryr sig, säger Mikael. 

Produktionen har förändrats med digitaliseringen

Tecknade serier har förändrats över tid. Genom digitalisering har flera serieskapare gått från att rita med papper och penna, till att rita digitalt på platta. 

– Produktionsmässigt har det påverkat mycket för de serieskapare som gått över till att jobba digitalt. Det är en övergångsperiod innan man vänjer sig vid att teckna på platta. Efterarbetet är enklare om man jobbar digital, varför jag tror det görs i allt större utsträckning nog mer i större utsträckning, säger Mikael.

När det handlar om hur man publicerar serier är det inte mycket som har förändrats. 

– Publiceringsmässigt är det ingen större skillnad, en stripp är en stripp och en sida en sida. Men det har gjorts en del mer eller mindre lyckade försök att göra serier mer interaktiva och rörliga. Det senare är dock en svår fråga. Var går gränsen mellan en tecknad serie där allt rör på sig och animerad film?, säger Mikael. 

Trender och framtid

När det gäller dagstidningar minskar marknaden över hela världen, även om den nedåtgående trenden har stannat av i Sverige. Idag vill dagstidningar hellre ha lokalt material än utländskt. 

– Det finns förstås flera anledningar till att dagspressen väljer att köpa in lokalt material till deras tidningar. Men allt bottnar i kulturella perspektiv, kontexter och vad man skrattar åt, säger Mikael.

När dagstidningar efterfrågar lokalt material, öppnas en dörr till nya serieskapare i Sverige. Men hur lyckas man egentligen med en tecknad serie? 

– En serie bör ha ett eget tilltal. På så sätt får serien egna referensramar, vilket i sin tur gör att läsaren får en personlig relation till serien och dess figurer. Lyckas man med det, så har man läsaren i sin hand, säger Mikael. 

Trots den föränderliga världen och minskad försäljning för tecknade serier ser Mikael många möjligheter i framtiden. 

– Vad gäller utgivning på papper har trenden de senare åren varit att det startats fler serieförlag som ger ut både nytt och nostalgiskt. Jag tror vi kommer att se fler alternativ till etablerade förlag som ger ut serier, säger Mikael.

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Chief Business Development Officer

M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Related Posts

Rulla till toppen