Sudoku är ett sifferpussel som blivit väldigt populärt världen över. De flesta vet hur ett sudoku ser ut, men kanske inte hur allt började?
Det har kanske inte helt oväntat en lång historia, lite oväntat kanske är att det faktiskt började i Europa. Redan under andra halvan av 1800-talet började sifferpussel dyka upp i franska tidningar. De var dock inte utformade på logik som många sifferpussel är idag, utan främst baserade på räkning. Det första sifferpusslet som liknade dagens sudoku, var en variant som kom 1886. 1895 publicerade den franska tidningen La France ett pussel som nästan var exakt som dagens sudokun. Det innehöll, till skillnad från de tidigare varianterna, bara siffrorna 1-9 precis som ett modernt sudoku.
Men det skulle dröja ända till slutet av 70-talet innan den moderna versionen av Sudoku uppfanns. Det var i USA, och troligtvis av den ganska anonyma pusselkonstruktören Howard Garns, men det blev ingen succé direkt. Under 1980-talet introducerades det i Japan, där det också fick sitt namn. Det ursprungliga namnet var suuji wa dokushin ni kaguru (“en siffra som måste förbli utan par”), som sedan kortades ner till su doku som betyder ensam siffra.
Sudoku slår igenom
Det var först 2005 som sudoku blev riktigt populärt. Det började i Storbritannien, främst tack vare att den Hong kong-baserade domaren Wayne Gould uppfann en maskin som skapade sudokun i snabb takt. Gould sägs ha blivit inspirerad när han såg ett halvfärdigt sudoku i en japansk bokaffär 1997. Han jobbade på i mer än sex år för att få till sin maskin. Han sålde in sina sudokun till The Times under namnet su doku. Det första brevet The Times fick om sudoku, var från en Ian Payn som hade missat att kliva av på sin busshållplats på grund av sudokut han satt och löste.
I Sverige började både Sydsvenska Dagbladet och Svenska Dagbladet publicera sudokun 2 Juni 2005, och därefter ett sudoku om dagen i tidningen. De var de första svenska tidningar som började med detta. Det första svenska och nordiska mästerskapen hölls också under 2005.
Idag har de flesta svenska tidningar ett dagligt sudoku och det finns en rad specialtidskrifter som främst ägnar sig åt sudoku. Det finns även ett flertal sudoku-böcker på den svenska marknaden.
Sudoku blev först populärt i Japan och Storbritannien, kanske kan detta förklaras med att de båda länderna har en lång tradition med logiska spel, men det har inte framkommit någon förklaring till att sudoku har blivit en sådan succé i Sverige – förutom att det är roligt då.
Kontakt
Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!