Bud Grace

Bud Grace, den före detta atomfysikern, gick från att jobba med nedbrytning av kärnavfall till att skapa Ernie, en av de populäraste serierna på dagspressens seriesidor.

Ernie

Bud Grace –Ernies skapare – har en minst sagt ovanlig bakgrund. Han är före detta atomfysiker.

Bud Grace: atomfysikern som blev serietecknare

Ernies skapare, Bud Grace, har en minst sagt ovanlig bakgrund. Han är före detta atomfysiker. Han har sagt att när han läste fysik och doktorerade berodde hans val av ämnen på att de var relativt enkla och att han därigenom lätt skulle få jobb. Egentligen ville han bli tecknare eller författare men trodde inte att det skulle gå att leva på det.

Som atomfysiker arbetade han för delstaten Florida med transporter och nedbrytning av kärnavfall under energikrisen. Efter att ha funnit att de som var ansvariga för planeringen inte riktigt visste vad de höll på med och inte heller lyssnade på andras åsikter sade han upp sig. Han blev erbjuden universitetsjobb men tackade nej och började istället att teckna.

Buds första serie hette Nuclear Funnies och publicerades i The Florida Falmbeau. Serien baserades på Bud Graces erfarenheter som fysiker och handlar om en skummis vid namn Sid och läkaren Enos Pork. Trots att Bud Grace senare har beskrivit serien som dåligt tecknad och inte speciellt rolig, kom flera av skämten att senare omarbetas till Ernie.

I samma veva som han började teckna ändrade Bud Grace på sitt liv. Han gifte om sig och beslutade sig för att helt ägna sig åt serietecknandet. Buds fru, Lorraine, fick till en början försörja honom under den tid han lärde sig att teckna på allvar. De flyttade till Washington DC där Lorraine fått jobb. Under denna tid försökte Bud sälja skämtteckningar till olika magasin. Till en början bara någon teckning här och där men med tiden allt fler.

I slutet av 1988 nådde Ernie Sverige och Dagens Nyheter blev första dagstidning att inse att serien var något extra.

En serie utöver det vanliga

I slutet av åttiotalet fick Bud Grace en son och insåg att han behövde större ekonomisk säkerhet. Han skickade därför arbetsprover till serie-syndikatet King Features. Något år senare och efter diverse ändringar presenterades Ernie för amerikanska tidningar. I slutet av 1988 nådde serien Sverige och Dagens Nyheter blev första dagstidning att publicera serien. I och med detta startade en utveckling som kom att göra Ernie till en av de populäraste serierna på dagspressens seriesidor.

I februari 2018 pensionerade sig Bud Grace men serien lever vidare på seriesdorna.

Kontakt

Vi hittar den perfekta lösningen just för dig!

Hedley Grönqvist

Försäljningsansvarig media, Redaktionellt

T +46 (0)8 555 206 42
M +46 (0)70 583 31 25
E-post

Hasse Brandt

Säljare media, Redaktionellt

T +46 (0)8 555 206 11
M +46 (0)70 556 12 03
E-post

Rulla till toppen