Blondie

Blondie är nog världens mest välkända familjeserie. Blondie är en serie om oss alla, om den vanliga familjen där livet som gift med barn och husdjur skildras med en universell humor.

Alltsedan starten 1930 har Blondie växt till att bli seriehistoriens mest populära serie med en publicering i över 2 000 tidningar. Det innebär att ungefär 280 miljoner människor i 55 länder på 35 språk läser Blondie varje dag!

Blondie är en av de verkligt långlivade serieklassikerna. Serien startades redan 1930 av Chic Young. Han fick uppslaget till Blondie i slutet av 1920-talet då serierna redan blivit ett traditionellt inslag i de amerikanska dagstidningarna och man hunnit börja tala om ”gamla hjulspår” och nödvändigheten av nya idéer även inom detta område. Chics nya idé var att göra en kvinna till huvudfigur.

I de första stripparna presenteras Blondie som en sorts danslysten gold-digger. Hon träffar playboyen Dagobert vars far är miljardär. Fadern kan inte på något vis tillåta att han gifter sig med en enkel kvinna med namnet Blondie Boopadoop.

Dagobert valde dock kärleken före pengarna och gifte sig med Blondie den 12 februari 1933. Fadern gjorde honom arvlös och det unga paret flyttade ut i förorten. Krisen i parets liv kom samtidigt med den stora depressionen i USA och var på sitt vis en naturtrogen bild ur livet. Utan tvivel är detta ett väsentligt drag och en del av förklaringen till den framgång Blondie haft genom åren.

Blondie var i många år hemmafru och Dagobert slavade på kontoret under direktör Dittling. Med tiden fick paret barn. Först kom Alexander 1934 och senare dottern Babsan. När Babsan föddes 1941 slog man förmodligen rekord i lyckönskningstelegram. Det kom över 400.000 från läsekretsen. I serievärlden växer man som bekant tämligen långsamt.

Blondie har gått från den tidigare bimbostämpeln till att bli en tämligen intelligent och på senare år yrkesarbetande kvinna.

© King Features Syndicate/distr. Bulls

Prover

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Rulla till toppen