Fantomen

Fantomen har i mer än 400 år gäckat sina fiender med myten om sin odödlighet. Han bor i djungeln tillsammans med sin fru Diana, tvillingarna Kit och Heloise, vargen Devil och hästen Hero.

Det sägs att “den som ser Fantomens ansikte dör en fasansfull död”. Ögonen döljs därför av masken eller när han lämnar djungeln som Mr. Walker av mörka glasögon.

Överallt är han oövervinnelig, på filmduken, i sin serietidning,
i dagstidningar och som licensfigur. Överallt fångar han uppmärksamhet och förblir vår allra populäraste seriehjälte.

När Lee Falk skapade Fantomen 1936 kunde han knappast ana vilket intresse hans figur skulle få i framtiden. Han hade redan gjort sig ett namn som serieskapare av magikern Mandrake. Fantomen bygger, liksom Mandrake, på mystik och myter.

Fantomen flyger

Det hela började den 17:e februari 1936 då den första Fantomenstrippen publicerades i USA. Sedan dess har vår maskerade vän bekämpat ondska och orättvisor i djungeln, i storstaden, skumma gränder, till sjöss och i luften. Överallt darrar brottslingarna inför – den vandrande vålnaden! Legenden om Fantomen uppstod för 467 år sedan, 1536, då en man spolades i land i Bengalibukten. Han var den ende överlevande efter ett piratöverfall. Han hade sett piraterna mörda fadern. Piratledarens döda kropp flöt iland några dagar senare.


Fantomen

Vid sin faders mördares skalle svor han en ed att bekämpa sjöröveri, ondska och grymhet och blev därmed den förste Fantomen. Eden innebar också att denna sed skulle föras vidare till äldste sonen i varje generation.

I ett rakt nedstigande led har det skett fram till vår Fantomen som vi känner honom och den figur som Lee Falk skapade. Skiftet mellan generationerna har skett i enslighet utan att omvärlden vetat om det. Detta har skapat myten om odödlighet.

Fantomen har blivit oerhört populär framförallt i Norden och Australien. Han publiceras i drygt 500 tidningar världen över.

Fantomen utdelar en knytnäve.

© King Features Syndicate/distr. Bulls

Prover

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Rulla till toppen