Nemi kom från en subkultur och inledde karriären i landets största humortidning och fortsatte till dagspress över hela Europa.

Nemi

Nemi har i dag egna magasin och ges ut av förlagshus över hela världen. Historien om den namnlösa gotharen som dök upp på Den svarta sidan 1997 är en framgångssaga som saknar motstycke. Färgstark och äkta blev hon genast läsarnas favorit. Snart var serien hennes och hon var Nemi.

Serieskaparen Lise Myhre debuterade på öppen arena och hittade formen när Nemi plötsligt fanns där på papperet. Och formen håller de. Tillsammans har de gått från klarhet till klarhet. Inte bara vad gäller linjeföring och komisk tajming: Nya läsare möter dem och fängslas varje dag. Med ett 150-tal scener att uppträda på utvecklas Lise och Nemi fortfarande. Och arenan blir bara större och större.

Neminism

Nemi sticker ut i det mediala bruset. Hon är kvinna, tjej och flicka på samma gång – men vägrar låta sig förklaras utifrån sitt kön. Istället visar hon att man som tjej får ge fan i omgivningens förväntningar och ge konventionerna fingret. Nemi äter osunt, tränar nästan aldrig, sliter med jobbet när hon har något, dricker för mycket, har tillfälligt sex och försover sig. Det här är inga svagheter. Nemi är stark, låter sig inte objektifieras och köper inte den feminism som utgår från att kvinnor är offer.

Nemi är alltid coolast – tycker hon själv. Men hon är inte trångsynt. Snarare klarsynt: En reflekterande ung kvinna som ser att världen är skev, accepterar det och förbehåller sig rätten att inte vara överens med alla hon möter. Hon visar sitt missnöje utan att bry sig om konsekvenserna. Nemi är ett fint föredöme som ibland saknar omdöme – men vem gör inte det emellanåt?

Ensam är stark

Figurerna kommer och går i serien. Nemi och hennes bollplank, den tålmodiga Cyan, består. Serien är inte självbiografisk, men skaparen Lise Myhre umgås så mycket med sin figur att deras åsikter ibland är desamma. Fattas bara!

Serien Nemi tillhör inte någon gruppering. Hon har få vänner. (Läs en. Bollplanket, den tålmodiga Cyan.) Och det är inget problem. Ensam är stark. Nemi ser på världen ur ett både naivt och cyniskt perspektiv – samtidigt.

Nemi är samlad

Nemis egna magasin i Norge och Sverige gör fortsatt stor succé sedan starten 2003. Med flera tusen strippar och veckosidor i arkiven samlas förstås också materialet i bokform. Det finns både album med en kombination av strippar och nytecknade längre episoder, böcker som i olika mån samlar serien mer eller mindre kronologiskt, samt mer tematiska presentböcker.

Nemi samlas i bokform och är utgiven i Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Norge, Polen, Storbritannien, Sverige och Tyskland.

© Nemi A/S /distr. by Bulls

Prover

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Rulla till toppen