Historien om pussel

Pussel är ett av flera roliga digitala spel som Bulls erbjuder. Ett populärt spel som många känner igen. Men hur ser historien om pussel ut, vem skapade det första pusslet och hur blev det så populärt?

Pussel är ett underhållande tidsfördriv – men faktiskt också ett hjälpmedel för matematik och logik. Till en början tillverkades pussel främst som hjälp- och läromedel. 

Det första pusslet man känner till, tillverkades år 1766 av John Spilsbury, en brittisk kartritare. Han fäste en karta på en bricka av trä och sågade sedan ut varje land för sig. Det användes som hjälpmedel när barn skulle lära sig världens olika länder. Ända fram till 1820-talet fortsatte pusslet att i första hand vara ett läromedel i geografi. 

Till en början var pussel en ganska dyr produkt och endast de välbärgade hade råd att köpa ett. Men med nya tillverkningsmetoder blev pusslen lättare och billigare att framställa och därmed mer populära. Pusslet hade sin storhetstid under 1920- och 1930-talet. Då hade det också hunnit tillverkas svårare pussel avsedda för vuxna. 

Pussel har sedan dess varit en produkt som älskas över hela världen. När digitaliseringen tog fart anlände det virtuella pusslet på 2000-talet. Därefter skapades ett antal appar som gjorde det möjligt för användare att lösa pussel på smartphones och plattor.

Förutom att pussel är underhållande, är det bra för hälsan. För många människor verkar pussel som avslappning. Att lägga pussel kan ge ett mentalt fokus, som motverkar de skadliga effekterna av kronisk stress på nervcellerna i hjärnan. Man kan också se positiva hälsoeffekter mot kognitivt åldrande.

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Related Posts

Rulla till toppen