Tecknade serier

Kändisar som älskar serier

Bulls har jobbat med tecknade serier i nästan 100 år. Många får en relation till serier redan under barndomen. Lasse Åberg, Jack Werner, Sören Olsson, Kim Sulocki och Julien Magic har alla en speciell förkärlek för tecknade serier.

Lasse Åberg

Varför gillar du tecknade serier?
Jag tillhör en generation som, efter andra världskriget, överöstes med seriemagasin. Kalle Anka C:O kom 1948, Stålmannen 1949 och Fantomen 1950. Jag var i precis rätt slukarålder och dök in i serievärlden med stor energi. Serier är barndom och nostalgi för mig.

Hur ofta läser du tecknade serier?
Idag läser jag tyvärr inte så mycket serier men kan försjunka i en Tintin eller Asterix då och då och så saknar jag Rocky.

Vilken är din favoritserie?
Min favoritserie alla kategorier är inte Mickey Mouse som man kunde tro utan Herrimans Krazy Kat. Dels de märkliga figurerna och de snitsiga teckningarna, dels det surrealistiska innehållet. Toppklass! 

Foto: All we need is live

Jack Werner

Varför gillar du tecknade serier?
Tecknade serier lärde mig inte bara läsa, utan också hur man  bygger upp allt från dramaturgier och livsöden till skämt och trams. I balansen mellan bild- och ordberättande kan det bli oöverträffat precist, samtidigt som det är unikt lättillgängligt. Och så är det ofta jävla kul.

Hur ofta läser du tecknade serier?
När man jobbar med egna stora storys blir läsningen ofta nyttoinriktade snarare än för det egna höga nöjet, men jag följer några Kalle & Hobbe-konton på Instagram och fastnar gärna i dem lite längre än jag kanske planerat. Och varje gång jag ska städa i min bokhylla är risken överhängande att jag blir sittande med något Spirou- eller Rockyalbum, eller något av Robert Crumb eller Don Rosa.

Vilken är din favoritserie?
Allt började med Kalle Anka, så jag är väl av hävd skyldig den tidningen min lojalitet. Men i tonåren upptäckte jag den tyske serietecknaren Ralf König, och skulle nog säga att hans relationskomedier senare haft större påverkan på mig.

Foto: Kate Gabor

Sören Olsson

Varför gillar du tecknade serier?
För att det är en möjlig ingång till ökat läsintresse. Det är för mig som en brygga mellan tecknad  film och läsning. 

Hur ofta läser du tecknade serier?

Nu för tiden så blir det inte så ofta, men jag läste mycket serier under min uppväxt. Ibland tar jag fram nåt gammalt seriealbum, för nostalgins skull. 

Vilken är din favoritserie?

Fantomen är ju alltid Fantomen! Men jag tycker mycket om Tintin, Lucky Luke, Spirou och Flink & Fummel – en ofta bortglömd pärla, enligt mig. Under en tid läste jag också ofta MAD, Gary Larsson och ”En Ding-Ding Värld”.

Foto: Anders Storm


Kim Sulocki

Kim Sulocki

Varför gillar du tecknade serier?
Jag har varit en enorm seriefantast, men det är sällan numera som jag läser serier. Från början tyckte jag om äventyren, och direktheten som serier gav. Framförallt Marvel superhjältarna och Fantomen. Blev aldrig riktigt kompis med DC-Universumet.

Hur ofta läser du tecknade serier?

Nuförtiden köper jag Fantomen då och då.

Vilken är din favoritserie?
Favoritserie är en svår rackare. Ett tag var det Spindelmannen med alla psykologiska problem som Peter Parker hade. Det var första gången som en superhjälte upplevdes ha ”vanliga” tonårsproblem som gick att relatera till. Sen har jag alltid haft en förkärlek till Tintin. Jag har nyligen gått med i en Facebook-grupp som har Tintin som tema. Riktigt nördigt och jävligt trevligt.

Foto: Peter Knutson

Julien Magic

Julien Magic

Varför gillar du tecknade serier?
Jag älskar förenklingen av vår verklighet, det får mig att dras tillbaka till min barndom och jag tycker allt borde vara tecknat ibland.

Hur ofta läser du tecknade serier?
Det blir mer sällan nu, men när jag läser för mina barn, eller gör storyboards i mitt jobb …

Vilken är din favoritserie?
Jag älskar Tintin! 

Related Posts

Scroll to Top