Bjarne Steisvik och Cornelius Bull

Varför heter vi Bulls?

Det här är berättelsen om varför vi heter Bulls och om grundaren Cornelius Bull. Skriven av Hjalmar Steinsvik: styrelseordförande och ägare.

Cornelius Bull var grundare av Cornelius Bulls Presstjänst AB, som senare blev Bulls Presstjänst AB och idag främst är känt som Bulls. 

Bulls är, eller var ett fint norskt namn. Cornelius kom från en familj i Østlandet, med många skeppsägare, kaptener och affärsmän. Han föddes i Tönsberg, den 2 april 1878 och dog i Stockholm den 23 mars 1931.

Bengt Sjökvist, som varit med från början, har berättat att Cornelius var finansman och skeppsägare. Han hade två skepp och under en kolstrejk i England skickade han dessa skepp till Amerika för att hämta kol. Men under tiden tog strejken slut och hela affärsidéen sprack. 

Depressionen på 20-talet tog väldigt hårt på skeppsbranschen och Cornelius förlorade allt. 

Men han hade gjort två varv runt jorden och gifte sig sedan med danskan Laura Norris i New York 1916. Och det var i USA han upptäckte syndikering som affärsidé, att sälja samma seriestrippar och annat featurematerial till flera olika tidningar.  

I Halden 1929 startade han tillsammans med Bjarne Steinsvik och Einar Wyller, företaget som skulle bli Bulls. Företaget flyttade dock redan samma år till Sverige. 

Cornelius pappa, Henrik Johan Bull var en välkänd affärsman i Tönsberg, Australien och Kristiania (Oslo). Han ledde Svend Foyns expedition till Södra Ishavet, det var den första båten som lagt till vid Antarktis. Han skrev faktiskt en bok om det: The Cruise Of The Atlantic. 

Samma skepp var senare inblandad i eftersökningarna efter Andréexpeditionen. 

Enligt människorna som kände Cornelius var han en snäll och generös man. Därav smeknamnet Hjelposs (Hjälp oss). Han var också driven och äventyrslysten. 

Det här är historien bakom Bulls namn. 

HjS 25/3

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Related Posts

Rulla till toppen