Tecknade serier: Fantomens tusende äventyr.

1000:e äventyret med svenska Fantomen

I mer än 70 år har Fantomen stått upp för svenska värderingar som mänskliga rättigheter, demokrati och jämlikhet. Nästan lika länge har den svenska Fantomen-redaktionen förvaltat och vidareutvecklat den vandrande vålnadens värld. I Fantomen nummer 25–26 publiceras det 1000:e svenskproducerade äventyret: “Singhs sanna brödraskap”. En milstolpe för både Fantomen och svenska serier.

Det 1000:e äventyret, “Singhs sanna brödraskap”, går i samma fotspår genom att lyfta fram seriens många kvinnliga karaktärer medan Fantomen håller sig i skuggan. Andreas Eriksson, tidningens redaktör samt författaren till äventyret, har inte bara värnat om att skriva ett relevant äventyr utan även skapat ett värdigt jubileumsäventyr för den vandrande vålnadens största fans.

– Många trådar från gamla äventyr knyts ihop, och några nya trådar blir det också. Det är inget krav att ha läst alla äventyr som jag refererar till för att hänga med, men om man har gjort det så blir det en extra jubileumsbonus. Men även helt nya läsare kan hänga med i handlingen, och förhoppningsvis gör referenserna att de inspireras att ta reda på mer om seriens omfattande historia, säger Andreas Eriksson om det 1000:e äventyret.

För många är Fantomen lika svensk som Bamse och Pippi Långstrump, trots att han skapades av en amerikan och främst bekämpar brott i det fiktiva östafrikanska landet Bengali. På 60-talet, drygt ett decennium efter att Fantomen gjort entré i tidningshyllan, började den svenska redaktionen att redigera de utländska Fantomen-äventyren. Det fanns inte bara en ambition att förbättra kvalitén på innehållet, utan även att publicera serier vars värdegrund stämde överens med läsarnas.

Genom åren har Fantomen i ett otal historiska äventyr tagit ställning mot rasism och förtryck av utsatta grupper i samhället. Till exempel stod den vandrande vålnadens förfäder upp för slavarna i USA och den nutida Fantomen har slagits mot Ku Klux Klan.

Under de senaste åren har den svenska redaktionen lyft upp nya angelägna ämnen och problem i Fantomens äventyr. 2018 skapade Fantomen rubriker när han på ett omslag slogs mot fascister med en prideflagga. Året därpå reste han till Stockholm och hjälpte en ung man som led av psykisk ohälsa. Även Fantomens framtid har den svenska produktionen börjat förutspå, där Fantomens barn Kit och Heloise delar på ansvaret som den 22:a Fantomen.

– Fantomen har betytt så mycket för tusentals läsare i över 70 år och vi på redaktionen är jättestolta över denna historiska milstolpe. Vi brinner för tidningen och ser det 1000:e äventyret som ett smakprov på hur framtidens Fantomenhistorier kommer se ut. Vi arbetar aktivt med att förnya innehållet i tidningen så att den vandrande vålnaden fortsätter att vara en stark och positiv förebild för såväl unga som vuxna, säger Jacob Habinc, projektledare för tidningen Fantomen på Story House Egmont.

Fantomen 25–26/2021 finns i butik den 25:e november.

Bild: © 2021 King Features Syndicate Inc/distr Bulls/Egmont

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Related Posts

Rulla till toppen