Hanna Strömberg

”Serier är ju det bästa som finns”

Hanna Strömberg är en av Bulls nya stjärnor. Hon tecknar familjeserien Gökboet som snabbt tagit plats i flera tidningar. Vi tog oss en pratstund för att få veta lite mer om henne och hennes tecknande.

När började du teckna serier?

Det måste varit när jag var 6–7 år och började läsa Kalle Anka. Vi bodde ett par år i USA och min farmor brukade skicka paket med kaviar och svenska serietidningar. Då upptäckte jag serier och eftersom jag har ett enormt behov av att skapa saker var det säkert då jag också började teckna serier själv.

Hur kom det sig att du började?

Men serier är ju det bästa som finns! 

Vad är roligast med ditt jobb som serietecknare?

Haha, se ovan. Skämt åsido så gillar jag allt med det. Men om jag ska välja ut något så är det roligaste att teckna och tuscha. Färglägga är inte lika roligt. Skriva är rätt kul men kan vara lite svårt ibland. Och så är det ju kul att sitta och vara rolig, helt enkelt.

Vilka är dina förebilder?

Carl Barks, OA, Carl Fredrik Hill (OK, ingen serietecknare men ett GENI), Floyd Gottfredson, Sofia Falkenhem, Lina Neidestam, Walt Kelly.

Gör du annat än vanliga strippar? I så fall, vad?

Jag har ett par andra strippserier också: Vegobjörnen, som är en humorstripp om vegetarisk matlagning, och Ekogrisen, en spinoff av Vegobjörnen som oftast är i skämtteckningsformat och som handlar om kampen för att rädda miljön. Annars sysslar jag med landskapsmåleri, och skulpterar när andan faller på. I sommar tänkte jag skulptera en lifesize Bagheera att sätta i trädgården.

Är det tecknandet eller berättandet som är viktigast för dig? eller är det lika viktigt? Utveckla gärna

Tecknandet, lätt! Men utan berättelsen har man ju inget att rita. Jag längtade i många år efter att teckna serier, men kom tyvärr inte på något att säga. Jag försökte samarbeta med andra men jag blev aldrig nöjd. Så till slut drabbades jag av inspiration att skriva om familjeliv och plötsligt hade jag jättemycket att säga!

Gillar du att serier har en punchline eller är du mer för följetonger?

Jag gillar punchlines. Åtminstone när det gäller att skapa serier själv! Då är det bra med det korta strippformatet, för att man så ofta kan känna sig nöjd med att en serie är färdig. Tjoff, another one bites the dust, bocka av. För mig skulle det vara lite träligt att göra långa serier men jag gillar att läsa dem.

Vilken är din personliga favorit bland dina karaktärer? Utveckla gärna varför.

Katten Toulouse gillar jag, eftersom han är en högfärdig fjant. Fast den roligaste att teckna är Nina, eftersom hon är kurvig och fin. Och så fungerar hon ju ofta som språkrör för mig.

Vill du ha mer av Gökboet och Hanna Strömberg kolla in hennes Instagram.

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Related Posts

Rulla till toppen