Korsordsmästaren: Korsord är för alla

Ove Lindgren har löst kryss sedan barnsben och 2016 vann han SM i korsord efter att ha fallit på målsnöret 2014.

Nu är Ove 76 år gammal och löser fortfarande korsord med glädje – och kanske framförallt med envishet. 

– Jag lämnar aldrig ett korsord olöst, säger Ove. 

Det började redan i barndomshemmet där hans mamma löste korsord och i tidningen fanns också barnkryss som han fick testa. 

– Det gick inte alls. Jag blev så förbannad att jag slängde den där tidningen. 

Men Ove fortsatte att snegla lite mot tidningen och till slut tog han upp den och försökte igen. Då gick det bättre och han blev frälst. Sen dess har han löst korsord mer eller mindre kontinuerligt. 

– Det har blivit mer och mer korsord på äldre dagar. När man var ung var det väl lite småtöntigt att lösa korsord. Det var väl inte det bästa charmtricket att säga att man gillar att lösa korsord så att säga, säger Ove.

Ove gillar svåra kryss och gärna med en salig blandning mellan vitsiga klurigheter och faktafrågor. Ett exempel på en nyckel som Ove gillar är TROSÖVERTYGELSE=GRENKIL. Favoritformatet är de små fyrkantiga korsorden med nycklarna på sidan och favoritkonstruktören är Sune Waldemarsson. 

Första försöket gick åt skogen

Första gången Ove var med i SM lämnade han in sitt kryss först av alla tävlande, men han hade missat en ruta. Den som lämnar in det första korrekt lösta krysset vinner och Ove blev utan resultat. 

– Det gäller att ha nerverna att kontrollera att allt är korrekt innan man lämnar in. 2014 var jag 3 minuter före nästa inlämnade kryss så jag hade hunnit vara noggrannare i min rättning. 

Den andra gången gick det bättre och Ove lämnade återigen in först. Men denna gång var krysset korrekt och han vann tävlingen.

Alla kan lösa alla kryss!

Oves bästa tips för att bli bättre på korsord är att träna, läsa mycket och vara nyfiken på fakta. 

– När jag var yngre hade jag alltid en uppslagsbok bredvid mig. Jag tyckte allting som stod i uppslagsboken var intressant och det gör jag fortfarande, säger Ove. 

Ove menar att alla kan lösa alla korsord, men man måste använda hjälpmedel som Google, uppslagsverk och tips från likasinnade. 

Korsordsmästaren Ove Lindgren

– Om man ska bli en bra korsordslösare ska man aldrig lämna ett korsord olöst, säger Ove.

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Related Posts

Rulla till toppen