Anders PArsmo

”Jag gillar faktiskt honom i all hans ofullkomlighet och fåniga egoism.” – Anders Parsmo

Anders Parsmos blev publicerad redan i låg- och mellanstadiet, då hans serie Den tänkande masken publicerades i söndagsskoletidningen som hette Överallt. Nu gör han både teckningar till reklam och strippserien Värsta Pappan

När började du teckna serier?

Vid fem års ålder tror jag – men det är väl tveksamt om det räknas. Min första strip-serie som publicerades hette “Den Tänkande Masken” och detta epos producerade jag i låg- och mellanstadiet. Sedan har det varit lite smått & gott under åren fram tills Värsta Pappan trädde in och tog över.

Hur kom det sig att du började?

Helt enkelt för att jag älskade, och fortfarande älskar, serie-mediet. På samma sätt som dagens unga konsumerar Instagram, TikTok och YouTubers, konsumerade jag serietidningar och allra helst seriealbum.

Vad är roligast med ditt jobb som serietecknare?

Friheten…och den kreativa processen. Att försöka hitta på något som många kan tycka är kul och hitta rätt vinkling i tecknandet för att få bäst effekt.

Vem/vilka är dina förebilder?

I stripserievärlden var det tidigt Snobben, sedan blev det så klart också Kalle & Hobbe. Min största kärlek sedan mitten av 80-talet har dock varit Bloom County. En helt genialisk och hysteriskt rolig serie när den hittar rätt. Den belgiska album-traditionen har alltid legat mig varmt om hjärtat, även om jag är för lat för att försöka mig på så långa berättelser. I hyllorna finns allt från gamla Tintin till nya Orbital. När det gäller svenskt är jag väldigt förtjust i Berglins och Muralgranskaren.

Gör du annat än vanliga strippar? I så fall, vad?

Allt från reklam- & kommunikationsillustrationer till karikatyrer. Det mesta jag gjort under åren är dock satir-rutor på aktuella händelser. 

Är det tecknandet eller berättandet som är viktigast för dig? eller är det lika viktigt? 

Eftersom berättandet inte hinner utveckla sig så mycket på så liten yta måste jag nog säga att tecknandet är det jag älskar mest. Men som sagt är det helheten i processen som alltid tilltalat mig. Det kan vara en utmaning i att hitta idéerna, speciellt när serien går som vecko-serie och man inte kan göra något som hänger ihop – för det minns ingen en vecka senare. Jag är hänvisad till punchlines eller överraskande vändningar så länge serien inte går varje dag.

Vilken är din personliga favorit bland dina karaktärer? 

Än så länge finns det ju bara tre återkommande karaktärer i serien. Jag planerar att introducera fler, men även det är lite beroende på publiceringstakten. Jag vill gärna kunna göra detta i några sammanhängande strippar. Av de nuvarande tre är det ju egentligen bara pappan som är någon slags karaktär att spegla sig i – och jag gillar faktiskt honom i all hans ofullkomlighet och fåniga egoism.

Är det något du vill lägga till som jag missat?

Nä, inte direkt. Jag ser fram emot att några tidningar plockar in den som daglig serie. Då blir det verkligen en utmaning att hitta på nya historier & skämt. Men det kommer också att bli väldigt roligt att spinna vidare på det som hände i gårdagens strip.

Kolla in Anders Parsmos Instagram för att få mer Värsta Pappan! Där hittar du aktuella satir-rutor och lite äldre strippar med Värsta Pappan.

Related Posts

Rulla till toppen