Flemming Andersen

”Om jag får folk att skratta till mina serier har jag lyckats”

Flemming Andersen har gjort disneyserier sedan tidigt 90-tal och sedan 2009 har han sin egen strippserie. I Måsliv får vi träffa en fiskmåsfamilj och följa deras vardag. Vi tog ett snack med Flemming Andersen för att få veta lite mer.

När började du teckna serier?

Jag har varit intresserad av att teckna sedan jag var barn och tecknade serier var mitt stora intresse. I skolan tecknade jag på alla mina skolböcker till mina lärares stora irritation. Jag började som professionell tecknare hos Egmont 1991, med Disneyserier.

Hur kom det sig att du började?

En släkting hörde i en intervju med Nancy Deigaard, som var chefredaktör på Egmont att de möjligen ville ha lokala danska tecknare, vid den här tiden satt tecknarna i Spanien eller Italien. Jag fick till ett möte med Nancy och fick chansen som tecknare 1990, jag var anställd hos Egmont under 3 år och efter det har jag varit frilansande disneytecknare.

Vad är roligast med ditt jobb som serietecknare?

Det viktigaste för mig som tecknare är humor. Att teckna alla skeva och roliga detaljer i ansiktet på en karaktär. Att dra det till sin spets och göra figuren så knasig som möjligt. Om jag får folk att skratta till mina serier har jag lyckats.

Vem/vilka är dina förebilder?

Jag läste alla möjliga serier som ung, men min största idol på albumserier är Franquin (André Franquin, som bland annat gör Spirou, reds.anm.) var helt fantastisk. Förebilder bland disneytecknarna är Carl Barks, Daniel Branca, Cavazzano och Feccero. När det kommer till strippserier är jag väldigt förtjust i Gary Larson och Mike Peters med hunden Grimmy.

Gör du annat än vanliga strippar? I så fall, vad?

Förutom min egna serie Måsliv, som handlar om en fiskmås och hans två ungar och deras problem i en gammal hamnstad, så tecknar jag Disneyserier till både pocketböcker och Serietidningen Kalle Anka. Jag har också varit på många mässor och event för att teckna och signera disneyteckningar.

Är det tecknandet eller berättandet som är viktigast för dig? eller är det lika viktigt?

I disneyserierna skriver jag inte historierna, det är författare som sitter och gör det. Där är det teckningarna som gäller för mig. I min egen serie är det helt annorlunda, där är det skrivandet som är det viktigaste. Skämten och berättelserna ska vara på plats innan jag börjar teckna. För det mesta ser jag skämten inne i mitt huvud som bilder först och vet ganska snabbt hur teckningarna ska se ut. Jag måste dock erkänna att stripparbetet en helt annan process och mycket mer krävande än att bara teckna. Teckningarna måste ända vara så bra som möjligt, man måste alltid göra sitt bästa. I mina strippar är det viktigt att det är en punchline varje gång, både i vardagstripparna och på söndagssidan.

Vilken är din personliga favorit bland dina karaktärer?

Fiskmåsen Mojoe, som är huvudfigur i Måsliv, är förmodligen min favoritkaraktär. Han är liksom mittpunkten i alla problem med de fräcka ungarna, kampen för att hitta tillräckligt med mat. En annan favorit är den egoistiske farfadern i fiskmåsfamiljen, med alla sina egenheter. På det hela taget livet i den hårda tillvaron som fiskmås.

Vill du följa Flemming Andersen kan du göra det på hans Linkedin.

Kontakt

Jag hittar den perfekta lösningen just för dig!

Mikael Tegebjer

Mikael Tegebjer

Vice President

T +46 (0)8 555 206 71
M +47 (0)70 512 39 99
E-post

Related Posts

Rulla till toppen